Νέο Πετρίτσι

To Νέο Πετρίτσι είναι κτισμένο στις Ν.Α. υπώρειες της οροσειράς της Κερκίνης (ή Μπέλλες), σε υψομετρο 69 μ., λίγο πριν την έξοδο του ποταμού Στρυμόνα από την Στενωπό του Ρούπελ.

Αριθμεί περίπου 1.500 κατοίκους που αποτελούνται από γηγενείς Μακεδόνες (Βετέρναληδες, Σταρτσοβίτες, Πετρισλήδες), Βλάχους, Πόντιους, Θρακιώτες, Ρομά, που συνθέτουν ένα πολύμορφο και πολυποίκιλο πολιτισμικό μωσαϊκό, μοναδικό πλούτο για το χωριό.

Η κοιλάδα της Λόντζας, με τα τρεχούμενα νερά της Σουλτανίτσας και τα αιωνόβια πλατάνια, αποτελεί «σήμα κατατεθέν» του Νέου Πετριτσίου. Τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύονται πεζοπορικές διαδρομές στον ορεινό όγκο γύρω από το χωριό, με στόχο να αποτελέσει προορισμό δραστηριοτήτων στη φύση. Στην αρχή της κοιλάδας υπάρχουν ταβέρνες και ψησταριές, που σερβίρουν τοπικά πιάτα μέσα σ’ ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Περίπου 14 χλμ ΝΔ του Ν.Πετριτσίου, στις ανατολικές κορυφές του Μπέλλες, βρίσκεται το οχυρό Ιστίμπεη, που το 1941 οι υπερασπιστές τους αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία τους Γερμανούς εισβολείς. Η διαδρομή έως εκεί είναι υπέροχη, ωστόσο χρεάζεται όχημα 4Χ4 λόγω της κακής κατάστασης του οδοστρώματος.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα βρείτε καφετέριες, ψησταριές, ουζερί, fast food, κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων, ψιλικατζίδικα, super market καθώς και τραπεζικά ATM (Εθνική Τράπεζα. Πειραιώς). Στο χωριό, λειτουργούν και δύο Πρατήρια Υγρών Καυσίμων.